1. Tipp

Akár kezdő vagy, akár haladó, azon túl, hogy eljársz egy nyelvtanfolyamra, még számos dolgot tehetsz nyelvtanulási készséged fejlesztése érdekében. Íme néhány, tanárok és más nyelvtanulók tapasztalataiból merített hasznos tipp és javaslat.

  • „Ismétlés a tudás anyja” – régi mondás, de változatlanul igaz. A nyelvtudás nem alakul ki magától, csak sok-sok gyakorlás eredményeképpen. „Gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás – tanácsolja Sandra Franciaországból. – Csak akkor kezdtem el folyékonyan beszélni, amikor napi rendszerességgel kezdtem használni a nyelvet.”

  • Ne jöjj zavarba! Sokan (különösen az idősebbek) azért nem szívesen szólalnak meg idegen nyelven, mert bátortalanok, vagy félnek attól, hogy hibát követnek el. „Senki sem fog kicsúfolni, ha tévesztesz – biztosítja tanulótársait Simon, brit menedzser. – Örülni fognak a tudásodnak és le lesznek nyűgözve, még akkor is, ha egyelőre nem állsz túl magas szinten.”

  • Érezd jól magad és élvezd a dolgot! Ha unalmas és fárasztó feladatként fogod fel, a nyelvtanulás nem lesz hatékony, és csökkenni fog a motivációd. Nagyon sok forrás áll rendelkezésre ahhoz, hogy egy kis mókát csempéssz a nyelvtanulás folyamatába. „A nyelvtanulás nem vizsga, élvezni kell” – javasolja Cristina, olasz tanácsadó.

  • Alakíts ki személyre szabott tanulási módszert! Mindenki másképp tanul, ezért legjobb, ha addig kísérletezel, míg rájössz, hogy a te esetedben mi működik a legjobban. Úgy tervezd meg a nyelvtanulásodat, hogy az a lehető leginkább passzoljon hozzád és a napi rutinodhoz.

  • Használd rendszeresen a nyelvet! A nyelv olyan, mint az autó: ha nem viszed el időnként egy körre, eltunyul és berozsdásodik.

  • Ne akarj túl sokat egyszerre! Ne próbálj mindent azonnal megtanulni. Tűzz ki világos és reális célokat. Előre nézz, ne hátra! Egyesek úgy gondolják, hogy ha az iskolában nem sikerült megtanulniuk egy nyelvet, akkor erre később sem lesznek képesek. A valóság azonban az, hogy sok olyan ember van, aki az iskolában nem volt jó tanuló, az élvezhető és hatékony, korszerű módszereknek és a nagyobb motivációnak köszönhetően azonban idősebb korában sikeresen megtanul egy nyelvet.

  • Új gondolkodásmód. A nyelvtanulás során meg kell tanulnunk megérteni a miénktől eltérő gondolkodás- és életmódokat is.

  • Merülj bele a nyelvbe! Foglalkozz annyit a célnyelvvel, amennyit csak lehetséges.


Agytorna

Elterjedt tévhit, hogy ha több nyelvet tanul az ember, a végén teljesen összezavarodik. Ezzel szemben bizonyítékok támasztják alá, hogy minél több nyelvet tanulunk, annál könnyebben sajátítjuk el a továbbiakat. „Nagy segítség, ha már több nyelven tud az ember. Az elején is könnyebb az alkalmazkodás, jobban rááll a szánk az egyes szavakra vagy hangokra” – vélekedik Viggo Mortensen dán-amerikai színész.

A nyelvészek arra is rájöttek, hogy több nyelv ismerete számos más területen – például az érvelőkészség fejlesztése vagy az iskolai teljesítőképesség növelése szempontjából – is áldásos lehet. A kutatók például arra a következtetésre jutottak, hogy a kétnyelvű gyerekek ügyesebben oldják meg a félrevezető információkat tartalmazó feladatokat.

A nyelvtanulásnak az azt népszerűsítő hírességek szerint más előnyei is vannak. A Monty Python sztárja, John Cleese angol színész például így nyilatkozott: „A nyelvtanulás erősíti és rugalmassá teszi az agyat. Tulajdonképpen ha használni kezdjük az agyunkat, egészen új oldaláról ismerjük meg a világot.”

© Európai Unió
Privacy Policy