Hogyan tanulhatsz nyelveket?

Találat: 7
Akár kezdő vagy, akár haladó, azon túl, hogy eljársz egy nyelvtanfolyamra, még számos dolgot tehetsz nyelvtanulási készséged fejlesztése érdekében. Íme néhány, tanárok és más nyelvtanulók tapasztalataiból merített hasznos tipp és javaslat.
Válassz módszert! Rengeteg különféle tanulási módszer és megközelítés létezik: ilyen az iskolai rendszerű oktatás, az önálló tanulás, a telefonos távoktatás, a külföldi intenzív nyelvtanulás, a virtuális tanulás és még sok más. Keresd meg a neked leginkább megfelelő kombinációt.
Sokan gondolják úgy, hogy csak egyes kiválasztott zsenik képesek sok nyelvet megtanulni. A többnyelvűség azonban egyáltalán nem a tudósok és a nyelvészek privilégiuma: nagyon sok európai híresség büszkélkedhet azzal, hogy több nyelven is beszél.
Egy új nyelv megtanulásához – akárcsak a zenetanuláshoz – szükség van némi erőfeszítésre, de ez sokszorosan megtérül; ráadásul aki már próbálta, megmondhatja, hogy maga az utazás ugyanolyan élvezetes lehet, mint a megérkezés.
Vannak, akik kifejezetten gyakorlati okokból tanulnak nyelveket. „Kizárólag szakmai okokból tanultam meg franciául, és azért, hogy kommunikálni tudjak annak az országnak a lakóival, ahol élek” – magyarázza Angel, a Belgiumban élő bolgár IT-szakember.
Aki még soha nem próbálkozott idegen nyelv tanulásával, ijesztőnek találhatja a feladatot: úgy érezheti magát, mint az úszni nem tudó ember, amikor a tengert nézi. A nyelvtanulás azonban éppen abban hasonlít egy kicsit az úszástanulásra, hogy amint egyszer ráérez az ember, meglepően magától értetődővé válik a dolog.
Sokan azért halasztgatják folyton a nyelvtanulást,
mert úgy tűnik nekik, hogy életük
végéig sem lesznek képesek megtanulni
azt a rengeteg szót és nyelvtant. Bizonyított
tény azonban, hogy megfelelő
hozzáállással és motivációval a legtöbb
ember igenis képes legalább alapszinten
megtanulni egy idegen nyelvet.
© Európai Unió
Privacy Policy