3. Érdekességek

Sokan gondolják úgy, hogy csak egyes kiválasztott zsenik képesek sok nyelvet megtanulni. A többnyelvűség azonban egyáltalán nem a tudósok és a nyelvészek privilégiuma: nagyon sok európai híresség büszkélkedhet azzal, hogy több nyelven is beszél.

Vegyük csak a labdarúgást. Erről a sportágról a legtöbb ember nem gondolná, hogy tele van nyelvzsenikkel, ennek ellenére sok játékos több nyelven is folyékonyan és választékosan fejezi ki magát.

A volt francia csapatkapitány és nemzeti hős, Zinedine Zidane például beszél franciául, olaszul, spanyolul, arabul és berberül. Ruud van Nistelrooy, a híres holland csatár négy, honfitársa, Guus Hiddink, a „szerencsés” néven emlegetett híres futballedző pedig öt nyelven beszél. A népszerű angol csatárból lett tévékommentátor, Gary Lineker spanyol nyelvű műsorokban működött közre szakértőként, míg a Barcelona csapatában játszott. „Nagyon élveztem a spanyol és japán nyelvtanulást. Jó buli megbirkózni egy új nyelvvel, és rengeteget lehet tanulni más népekről és gondolkodásmódjukról” – nyilatkozta Lineker.

Le kell győzni a mobilitás előtt álló akadályokat


A focistáknak jó okuk van a nyelvtanulásra, hiszen gyakran igazolnak át egyik országból a másikba. „Azt tapasztaltam, hogy amikor külföldre megyek, az emberek mindig értékelik, ha veszem a fáradságot és megtanulom a nyelvüket” – meséli a svéd Sven- Göran Eriksson, az angol válogatott volt szövetségi kapitánya, aki jelenleg a mexikói nemzeti válogatottat irányítja.

Az európai teniszpályák is tele vannak olyan játékosokkal, akik több nyelven is tudnak szerválni és röptét ütni. Ilyen például a két belga bajnok, Kim Clijsters és Justine Henin, valamint Roger Federer, a svájci legenda, és az orosz Elena Dementieva.

Sok más sportág képviselői között is számosan vannak olyanok, akik több nyelvet beszélnek. „Bár elsősorban és leginkább atlétaként ismernek, a nyelvtudásomnak köszönhetően új dimenziókkal bővült a karrierem. Rendszeresen használom a franciát és a németet, amikor Európába utazom versenyezni” – mondja Paula Radcliffe brit hosszútávfutó.

© Európai Unió
Privacy Policy