2. Hogyan és hol tanulhatok nyelveket?

Válassz módszert! Rengeteg különféle tanulási módszer és megközelítés létezik: ilyen az iskolai rendszerű oktatás, az önálló tanulás, a telefonos távoktatás, a külföldi intenzív nyelvtanulás, a virtuális tanulás és még sok más. Keresd meg a neked leginkább megfelelő kombinációt.

  • Válassz tanfolyamot! A legtöbb helyen igazán nem nehéz nyelviskolát találni: elég, ha felnyitod a telefonkönyvet vagy rákeresel az interneten. Fontos azonban, hogy ezek közül helyesen tudj választani. Hasznos lehet, ha beiratkozás előtt ellátogatsz az iskolába és beszélsz a tanárral, független forrásból származó értékeléseket keresel az intézménnyel kapcsolatban, vagy kikéred barátaid és ismerőseid véleményét.

  • Használd ki a médiát! Napjainkban a világ minden tájáról származó televíziós és rádiócsatornák bárki számára könnyen elérhetők akár műholdon, kábelen vagy az interneten keresztül, így egyszerűen találhatsz a választott nyelven megjelenő műsorokat és tartalmakat.

  • Nyelvek hálójában – A javarészt ingyenesen hozzáférhető anyagokat és eszközöket biztosító világháló gazdag forrást jelent a nyelvtanulók számára. Könnyen találhatsz rajta online nyelvtanfolyamokat, szótárakat, oktatójátékokat, fórumokat, csevegőszobákat, támogatást, videókat, beszédértési gyakorlatokat, egyszerűsített szövegeket és még sok mást. Az interneten ezenkívül minden egyes nyelven rengeteg autentikus tartalom – például újságok és magazinok – is fellelhető.

  • Tandem nyelvtanulás – Szervezz négyszemközti beszélgetést egy olyan anyanyelvi beszélővel, aki éppen a te anyanyelvedet szeretné megtanulni! Így mindkettőtöknek alkalmatok nyílik a gyakorlásra.

  • Csatlakozz egy nyelvi klubhoz! Ezek az Európa-szerte népszerű szórakozóhelyek a nyelvtanuláson kívül egyben a társadalmi élet színhelyei is.

  • Kulturális anyagok – Ahogy előrehaladsz a nyelvtanulásban, ízleld meg a kultúrát is különféle könyveken, zenéken vagy filmeken keresztül. A DVD-filmekhez rendszerint több nyelvű szinkron vagy felirat is tartozik. Ezenkívül egyre több hangoskönyv kapható számos nyelven, amelyeken gyakran híres írók vagy színészek olvassák fel a műveket.

  • A levelezőtárs a nyelvtudás fejlesztésének hagyományos módja: segítségével sokat megtudhatsz a helyi társadalomról és kultúráról, ráadásul barátokat is szerezhetsz. A digitális korban az internet kiváló eszközt jelent a nyelvi és társadalmi határokon keresztüli kommunikációhoz.

© Európai Unió
Privacy Policy